Zomerschildercursus is altijd een inspirerend succes!

Vol verwachting, met schitterende foto's en veel energie stappen deelnemers aan de zomerschilderweek ieder jaar weer het atelier in. Het is en blijft een fijne uitdaging om in één week een schilderij te maken. En het lukt telkens weer: de sterren worden hier van de hemel geschilderd! 

Tijdens de eerste les worden de grootste stappen genomen. Van een groot wit schilderdoek naar een eerste kleurlaag, en soms al een grove tekening met krijt of houtskool. De cursisten hebben dan nog geen penseel in de handen gehad. Wel een blokkwast of een verfroller en dat vinden sommigen wel 'een beetje vreemd'. Want hoe wordt het doek van 100x100 of 80x100 ooit een schilderij ...

IMG 7419

De tweede les staat iedereen te popelen om aan de slag te gaan en vanaf die tweede les gaat het als een speer. Er wordt getekend, verf uit de potten en tubes op paletten uitgeknepen, er wordt verf gemengd en met varkensharen penselen zijn de eerste penseelstreken gedaan. Opeens weet iedere cursist wat ' mager schilderen' betekent, hoe je warme en koele kleuren maakt en hoe de mooiste kleur groen tevoorschijnkomt uit een gele en een blauwe pot. Leerzame ontdekkingen die in de dummy worden opgeschreven en zo langzamerhand ontstaat er iets op het doek. Het helpt als ik af en toe roep: ' Het moet eerst v.e.r.s.c.h.r.i.k.k.e.l.i.j.k. worden, dan biedt kansen voor de mooiste schilderijen. En - eerlijk waar - daar luistert iedereen naar!

Tijdens de derde les komt er schot in en zie ik landschappen, bloemen(velden), doorkijkjes, terrasjes, de galaxy en strand verschijnen. Iedereen schildert wat 'vetter', en het atelier bruist van energie, pleizer in het schilderen en gezelligheid. Paletmessen, verfrollers, doekjes, penselen, dikke kwasten, vingers ... van alles wordt er gebruikt om mooie resultaten te behalen. De kleuren spatten soms van het doek en heel langzaam maar zeker raken de deelnemers ervan overtuigd dat 'het' gaat lukken.

We sluiten de schilderlessen af en bekijken samen de schilderijen. Wat een fantastisch werk is er gemaakt. Trots!
Het verraste me ook dit jaar weer dat mensen - ook als ze geen schilderervaring hebben - zich laten leiden door het schilderproces en zo de mooiste schilderijen maken. Het was een fijne, leerzame en gezellige week! 

IMG 7509