Skip to main content

Marita schrijft: 'Vader krijgt schilderworkshop kado van z'n drie M's

Verrassingsuitje
Het was 1 mei 2021: de dag waarop het eindelijk tijd was voor het verrassingsuitje dat ik samen met mijn twee zussen had geregeld voor de verjaardag van mijn vader! Twee maanden van te voren hadden wij dit al geregeld. Twee maanden waarin wij strak onze mond hadden dichtgehouden over wat we zouden gaan doen. De enige hints die wij hadden gegeven waren vijf verschillende biertjes met vogels erop.

foto 1 biertjes
Foto: De hints naar het verrassingsuitje

Onderweg deed mijn vader nog allerlei pogingen om te raden wat wij precies zouden gaan doen. Maar geen enkele poging kwam in de buurt van waar wij terecht zouden komen: het fantastische atelier van Sonja voor een schilderworkshop! En het onderwerp dat wij zelf hadden uitgekozen was natuurlijk… de vogel!

We begonnen met een voorbespreking, waarin Sonja ons een schilderij liet zien van Carel Fabritius, “Het puttertje” uit 1654. Op dit schilderij wordt een putter afgebeeld dat op een stang zit vastgeketend met een kettinkje. Sonja had daarnaast allemaal foto’s van puttertjes of vinkachtige vogels uitgeprint, waarvan wij er allemaal één mochten uitkiezen om te gaan schilderen met acrylverf. Ik had gekozen voor een putter met een rechtopstaande houding.

Van foto naar schets naar schilderij 
Door verschillende stappen te doorlopen begeleidde Sonja ons door het maken van het schilderij heen. We begonnen met het verven van de onderlaag op het canvas (wat was de naam ook al weer van die onderlaag??  Sonja:  dat noemen we de imprimatura, deze laag tempert het wit van het schildersdoek), vervolgens moesten we een aantal schetsen van onze uitgekozen vogel maken en daarna was het tijd om op het canvas met krijt de schets over te tekenen. Ik had mijn vogel eerst veel te dik gemaakt, waardoor het meer leek op een pinguïn dan een putter. Sonja loste dit heel makkelijk voor mij op door slechts een paar lijntjes net iets anders te tekenen. Plotseling kwam er toch echt een putter-achtige vogel tevoorschijn. Zo werd het mij al snel duidelijk dat een paar kleine veranderingen echt een groot verschil kunnen maken.

foto 2 van foto naar schets naar schilderij
Foto: Van foto naar schets naar schilderij

En dan: schilderen!
De schetsen waren af en de pencelen lagen al klaar. Nu was het tijd voor het echte schilderwerk! Belangrijk was om eerst kleurenvlakjes te schilderen en dáárna pas de details aan te brengen. Dit ging mij aardig goed af, terwijl mijn vader en zussen er moeite mee hadden om niet al meteen met de details te beginnen. Ik was verbaasd hoe ik met slechts wat vlakjes al iets tevoorschijn kon toveren wat op een vogel leek!

We zijn best lang bezig geweest met deze fase van het schilderij, maar uiteindelijk werd het toch echt tijd om ook wat details aan te brengen met een kleinere kwast. Langzaam maar zeker begon mijn vogel steeds herkenbaarder te worden als een echte putter, en uiteindelijk ben ik geëindigd met een schilderij waar ik oprecht trots op kan zijn. Met bijna geen schilderervaring is het mij met behulp van Sonja toch gelukt om in een aantal uur een mooi schilderij te maken, dus voor mij was de dag helemaal geslaagd. Ik wil Sonja ontzettend bedanken voor de leuke en leerzame middag, je hebt mij zeker gemotiveerd om vaker te gaan schilderen nu ik heb kunnen zien dat óók ik het kan!

foto 3 eindresultaat
Foto: het  prachtige eindresultaat

Heel hartelijk bedankt voor deze leuke blog, Marita. Je hebt heel goed de sfeer en alle verschillende stappen beschreven. 
Ik vond het heel gezellig om jullie - je vader, moeder en je twee andere zussen - te mogen ontvangen en jullie deze schilderervaring te laten beleven. Het mooiste vind ik nog dat je geïnspireerd bent om vaker te gaan schilderen.  Wie weet: tot ziens in het atelier! 
Sonja ;-)