Skip to main content

Van niets naar iets - schilder workshop

‘Een vriend van me zit bij een amateurfilmclub. De leden hebben een filmopdracht om een korte film te maken over creëren, groei, over van niets naar iets.’ Met die vraag opende Kees het telefoongesprek en ik wachtte af. Kees: ‘Ik moest meteen aan jou denken, want jij belgint met niets en je eindigt met een schilderij. Is dat niet wat ze kunnen gebruiken om te filmen?’.

Daar was wel het één en ander aan voorafgegaan. Want hoe pak je dat aan? Welk stappen wil de filmploeg vastleggen? Hoeveel ruimte heeft een filmploeg eigenlijk nodig om goed te kunnen filmen? Wie wil meewerken aan een film én geeft toestemming voor online publicatie ervan? Martin (Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten, VAAC) had gelukkig een strak plan en goed voor ogen wat het uiteindelijke resultaat moest worden.
En ik wilde natuurlijk eerst nog naar de kapper!

Deelnemers waren snel gevonden; Annette, Eric, Fenna en Tessa vonden het leuk om mee te doen. Het materiaal voor de schilderworkshop werd in ingekocht, boodschappen gedaan, taarten gebakken, soep gekookt en de afspraak met de kapper werd gemaakt. Er moest bewegingsruimte zijn, dus Ruud en ik hebben de avond tevoren tafels en stoelen uit het atelier gehaald. Alles klaar, de filmploeg kon komen.

filmploeg workshopdag 2

De filmploeg

Zo kwam het dat op een zaterdag - november 2019 - vier leden van de VAAC filmopnames maakten van een schilderworkshop. Ik liep met een kastje voor mijn microfoon in de broekzak (‘niet vergeten uit te zetten als je naar het toilet gaat …’), struikelde over de poten van de camerastandaards en struikelde soms over mijn zinnen in het besef van de camera’s.

IMG 6848

En … actie!

Maar wat was het een leuke dag! Annette, Eric, Fenna en Tessa schilderden de sterren van de hemel. De dame en heren van de filmploeg waren aardige, leuke mensen met een passie voor film. Net zoals amateur kunstschilders een passie hebben voor schilderen, heeft deze groep mensen een passie om een verhaal te vertellen met film. Allemaal mensen met passie voor beeld in het atelier!

Binnen drie weken na de opnames was de film klaar. Het atelier werd voor even omgebouwd naar bioscoop. En in bijzijn van de complete filmploeg kregen Ruud en ik de film gepresenteerd. Ik vond het zo gaaf om een hele schilderdag in een filmpje van een paar minuten te zien. Knap werk, het is een superleuk filmpje geworden!
Eigenlijk zijn het twee films: één film van zeven minuten voor inzending binnen de vereniging en één verkorte versie. De verkorte versie – ruim 3 minuten - is speciaal voor mij gemaakt. Om te gebruiken op sociale media. Hoe leuk is dat!

Ben je benieuwd naar het resultaat? Bekijk hier het filmpje van deze schilderworkshop.