Project Rembrandt

We zaten acht afleveringen lang in spanning te kijken naar het programma “Project Rembrandt’. Van 50 kandidaten ging het via een afvalsysteem naar ‘de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland’. O, wat gebeurde er veel tijdens elke aflevering en wat leerden we ook veel van Iris Frederix en Jaap Godrie. Het was echt helemaal top! 

En het werd echt spannend toen de Apeldoornse Nard Kwast (die naam!!!) één van de laatste drie overgebleven kandidaten bleek te zijn. Zondagsavonds was de uitzending en de hele week gonsde het nog na in alle schildergroepen. Dan wisselden we meningen uit over de opdrachten die de kandidaten moeten uitvoeren. Of de handige tips die Iris en Jaap gaven.

Maar het mooiste van alles vond ik dat onze oude Hollandse meester Rembrandt van Rijn (1606-1669) volop in de belangstelling stond. Het hele programma en alle opdrachten voor de kandidaten linkte naar zijn schilderstijl, zijn zelfportretten, etsen en tekeningen. Schilderen vanuit het donker en gebruik maken van het licht. De mens schilderen zoals hij is en niet zoals hij gezien wil worden.

Wat werd er fantastisch geschilderd door de kandidaten. Zo! Dat presteren onder druk en met een camera op het penseel bleek niet makkelijk. Ik had – en heb nog steeds – enorme bewondering voor alle kandidaten. Geweldig wat zij maakten van de opdrachten! De jury

- Lita Cabellut en Pieter Roelofs – hadden het er niet makkelijk mee.

En samen met Iris hebben veel cursisten van Atelier De Bonte Ezel het penseel opgepakt en meegedaan met de masterclass ‘Selfie Rembrandt van Rijn’. Ik ook, want dat wilde ik wel eens meemaken! En ik vond het zo gaaf om mee te doen, de stappen te volgen die Rembrandt in zijn tijd ook nam in zijn schilderijen.

Rembrandt portretschilderij in olie 7

Sebas Groot werd winnaar van ‘Project Rembrandt’ en ‘onze’ Nard werd tweede. En wat waren wij allemaal trots, er werd nog lang in de schilderlessen over dit programma en de uitslag gesproken. 

En de vraag naar les in portretschilderen groeide. Trouwens, ik merkte dat de vraag naar schilderlessen zowiezo toenam. Ik was, en ben er nog steeds, blij mee en in de schilderlessen van Atelier De Bonte Ezel seizoen 2019-2020 zijn er heel veel zelfportretten geschetst, getekend en geschilderd. Ik ben er ook trots op dat ‘onze’ Nard in de schildergroepen van Atelier De Bonte Ezel te gast is geweest om te vertellen over de schildertechniek volgens de oude hollandse meesters. Toffe vent die Nard, met eindeloos veel kennis over olieverftechnieken.  

Bekijk hier alle afleveringen van “Project Rembrandt’

Lees ook de blog ‘Samen schilderen, dát is inspirerend’, met daarin ‘Ons eigen Project Rembrandt’