’Laten we het eens over kunst hebben’

Wat is kunst? En wat niet? Daar is (en wordt) eindeloos veel over geschreven, gedebatteerd en gesoebat, maar wie zal, mag en kan het zeggen? Kijk maar eens op wikipedia wat daar over ‘wat is kunst’ wordt geschreven!

Friedrich Nietzsche
Kunst, een van de mooiste woorden die de wereld ooit heeft gehoord. De uitdrukking van de gedachten en gevoelens in de vorm van woorden, schilderijen, sculpturen en muziek. De uitdrukkingen zijn onbeperkt. Kunst is grenzeloos. Ieder mens, elk hart heeft een kunst. Als je echter buiten je verbeelding denkt en voelt, ontstaat er een kunst.

Ik vind dat je kunst maakt wanneer je investeert in jezelf, de rust neemt en nadenkt over: wat wil je schilderen, welke sfeer wil je overbrengen, hoe ga je dat doen en welke kleuren gebruik je daarvoor. Dat zijn grote vragen, dat is voor menig kunstenaar een hele worsteling. En dan is het zo fijn als je kennis hebt:

  • Compositie – hoe komt jouw onderwerp het beste tot zijn recht op een schilderij
  • Schildertechniek – welke techniek pas je toe om de sfeer vast te leggen
  • Stappen – als je de volgorde kent en zo heel logisch je schilderij opbouwt
  • Materiaal – hoe mengt een transparante verfkleur zich met een halfdekkende? Hoeveel water of juist niet, voeg je medium toe of juist niet.

Op schilderijen: Hans Bollongier, Karel Appel, Gerald Schuil, Anton L. Koster, ‘Liz’

Kunst schilderen, kan iedereen dat leren?

Ja, dat kan!
Kom maar op schilderles om te ontdekken welke kunstenaar er in jou zit. We worden niet allemaal kunstschilder. Ons werk hangt niet naast De Nachtwacht in het Rijksmuseum of bij een galerie in Ootmarsum. Maar als je schilderij aan de muur hangt bij jezelf, je oom, moeder, buurman, vriendin of collega, is dat de mooiste waardering. En een betaling natuurlijk, dat telt ook!

Kunst kent vele smaken
Jouw voorkeur is de mijne niet. Gelukkig maar, want zo houden we de kunst levendig, gevarieerd en kleurrijk. Zo blijven we nieuwe kunst maken, ontdekken en bewonderen. Zo blijven we ook creëren; schilderen, boetseren, schrijven, zingen, bouwen, ontwerpen, acteren en musiceren. Zo zitten we met allemaal verschillende mensen met verschillende smaken in het atelier. Zo ontstaan in het atelier uit één en dezelfde opdracht totaal verschillende schilderijen!
Hoe gaaf is dat!

Uitnodiging
Wil jij ook kunst maken? Plezier beleven aan zelf schilderen? Kom dan jouw smaak ontdekken en ontwikkelen! Geef je op voor een schildercursus of schilderworkshop!

kunsts2