Het jaar van Rembrandt

Tweeduizendnegentien was het Jaar van Rembrandt. Een beetje kunst- en cultuurliefhebber kon er niet omheen dat 1669 het sterfjaar van onze grote meester Rembrandt van Rijn was. Musea, met het Rijksmuseum voorop, organiseerden grote exposities en evenementen met Rembrandt in de hoofdrol. Het was ook het jaar dat ‘Project Rembrandt’ op tv speelde; amateurkunstenaars in een afvalrace in de zoektocht naar de nieuwe Rembrandt.

Zoiets laten we in het atelier niet zomaar voorbijgaan. We worden getriggerd om samen iets te gaan doen. Te schilderen!

Ik hoefde er niet lang over na te denken: Rembrandt maakte prachtige zelfportretten en portretten van zijn zoon Titus. Natuurlijk wel meer portretten dan dat, maar voor ons gezamenlijk project wilde ik het liever bij Rembrandt en zijn zoon houden.

Wat we samen gemaakt hebben zie je op de foto.

Foto 1 Project Rembrandt 

Wat er aan vooraf ging vertel ik hier.

De portretschilderijen die Rembrandt gemaakt heeft, zijn groot, de gezichten staan niet altijd op dezelfde hoogte en hebben ook niet altijd hetzelfde formaat. Ik had kleine kartonnetjes op briefkaartformaat. Daar zit dus pas en meetwerk aan; hoe krijg ik het voor elkaar dat de cursisten alle portretten op dezelfde hoogte en in de dezelfde verhouding schilderen? Dat heeft wat digitaal reken-, crop- en snijwerk gevraagd, maar het is gelukt. De kartonnetjes aan beide zijden driemaal in de gesso gezet. Zo worden ze keihard (fijn schilderen) en trekken niet krom (voorwaarde om fijn te kunnen schilderen!).

Niet alle cursisten hebben meegedaan, maar degenen die een mini-Rembrandtschilderij hebben gemaakt, kunnen trots zijn. Supergoed gelukt!
Zo goed dat ik er een klassieke goudkleurige lijst om heb laten maken.

Het schilderij is drie maanden in de etalage van Creart – de winkel voor kunstenaarsbenodigdheden in Apeldoorn – te bewonderen geweest. Nu zijn we op zoek naar een nieuwe eigenaar. Tegen iets meer dan de kostprijs is dit Rembrandt-schilderij te koop. De opbrengst gaat geheel naar Stichting Leergeld 055.  

Is het schilderij nog te koop? Neem contact op !